Nowoczesna dyspozytornia dla najlepszych strażaków i ratowników KGHM

czwartek, 02 marca, 2023
Zakończyła się budowa nowej dyspozytorni i budynku administracyjnego dla strażaków i ratowników KGHM w Sobinie. Nowy budynek Jednostki Ratownictwa Górniczo-Hutniczego, oddziału KGHM, wyposażono w najwyższej jakości systemy łączności i nowoczesne systemy informatyczne. Budynek powstał przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii i jest energooszczędny – wykorzystuje energię ze słońca dzięki zainstalowanej na dachu budynku fotowoltaice.

INWESTYCJA W BEZPIECZEŃSTWO

Obiekt składa się z dyspozytorni z garażami technicznymi oraz części administracyjnej. Inwestycja rozpoczęła się w 2021 roku i kosztowała ponad 5,5 mln zł. Ratownicy mają teraz lepsze warunki pracy, a to przekłada się na bezpieczeństwo nie tylko pracowników KGHM, ale całego Zagłębia Miedziowego. Dla przykładu liczba wyjazdów jednostki do zdarzeń w KGHM to ok. 30 w roku, natomiast wyjazdów do wypadków, pożarów czy innych zdarzeń kryzysowych w Zagłębiu Miedziowym to ok. 150.

Nowa dyspozytornia jest wyjątkowa nie tylko pod względem wyposażenia. Po raz pierwszy w historii KGHM daje możliwość poprowadzenia akcji ratowniczej czy ewakuacyjnej bezpośrednio z Sobina. W przypadku jakichkolwiek zdarzeń na terenie oddziałów KGHM dyspozytorzy JRGH otrzymują informacje i natychmiastowo podejmują odpowiednie działania.

PROFESJONALIŚCI NA ŚWIATOWYM POZIOMIE

Ratownicy i strażacy z KGHM należą do najlepszych na świecie. Ich profesjonalizm i umiejętności były wielokrotnie doceniane. W ostatnich Międzynarodowych Zawodach Zastępów Ratowniczych (2022 rok) ratownicy górniczy KGHM w jednej z konkurencji zajęli III miejsce otrzymując brązowy medal.

Oddział Jednostka Ratownictwa Górniczo-Hutniczego (JRGH) w ubiegłym roku obchodził 25-lecie istnienia. Do zadań JRGH należy niesienie niezbędnej pomocy dla wszystkich Oddziałów KGHM Polska Miedź S.A. w zakresie likwidacji skutków pożarów, tąpań i zawałów, wdarcia się wody, awarii energomechanicznych, awarii technicznych oraz chemicznych i ekologicznych na powierzchni i w wyrobiskach dołowych.

Ratownicy KGHM pomagali i pomagają nie tylko w związku z działalnością górniczą czy hutniczą w spółce. Ich kompetencje wykorzystywane są m.in. podczas zdarzeń drogowych czy gaszeniu pożarów, także poza granicami kraju. Pierwszy wyjazd to pomoc w Albanii po trzęsieniu ziemi w grudniu 1988 roku. Kolejne wyjazdy to sierpień i listopad w 1999 roku, gdzie ratownicy dwukrotnie pomagali ofiarom trzęsienia ziemi w zachodniej Turcji. Także w tym roku, już w pierwszych godzinach po trzęsieniu ziemi ratownicy KGHM zgłosili akces pomocy dla poszkodowanych w Turcji.

Załączniki

Nowoczesna dyspozytornia dla najlepszych strażaków i ratowników KGHM (1) .jpg 139.4 kB Nowoczesna dyspozytornia dla najlepszych strażaków i ratowników KGHM (1)
Nowoczesna dyspozytornia dla najlepszych strażaków i ratowników KGHM (1)
Nowoczesna dyspozytornia dla najlepszych strażaków i ratowników KGHM (2) .jpg 127.2 kB Nowoczesna dyspozytornia dla najlepszych strażaków i ratowników KGHM (2)