Zespół KGHM zwycięzcą ćwiczeń CyberPoligon – „CloudWARS”

środa, 01 marca, 2023
Wyspecjalizowany oddział ds. cyberbezpieczeństwa i IT w KGHM, którym jest Centralny Ośrodek Przetwarzania Informacji zdobył prestiżową nagrodę i zajął 1. miejsce w ćwiczeniach CyberPoligon - „CloudWARS”. Wydarzenie z udziałem m.in. spółek skarbu państwa odbyło się w Krakowie, w ramach XXXII Szkoły Eksploatacji Podziemnej zorganizowanej przez Centrum Wymiany i Analizy Informacji dla sektora wydobywczo-energetycznego ISAC-GIG.

Cyberbezpieczeństwo było jednym z głównych tematów Szkoły Eksploatacji Podziemnej. Eksperci, naukowcy i praktycy podkreślają, że działania w tym zakresie są niezbędnym procesem, również w branży wydobywczej. W ostatnim czasie, również ze względu na toczącą się wojnę na Ukrainie, zdecydowanie wzrosły zagrożenia w globalnej cyberprzestrzeni. Dlatego tak kluczowe jest wdrażanie nowych bezpiecznych technologii czy kształcenie kadr specjalistów.

W warsztatach Cyberpoligon pracownicy z firm będących członkami ISAC-GIG mieli możliwość zmierzenia się na „wirtualnym poligonie” i prowadzenia „walki” w środowisku realistycznie oddającym warunki, w jakich na co dzień muszą pracować eksperci komórek IT w firmach. Zadania dotyczyły wykrywania i reagowania na prawdziwe zagrożenia, na jakie narażone mogą być usługi chmurowe. Najlepsi w tych działaniach byli pracownicy COPI - oddziału KGHM.

- Są to kolejne cyberwarsztaty, w których pracownicy COPI mieli okazję uczestniczyć. Bardzo cieszymy się z wygranej, z docenienia naszej drużyny. To sukces COPI, jednak tak naprawdę to wszystkie zespoły są zwycięzcami. W ramach cyberpoligonu nabywamy umiejętności radzenia sobie z problemami technicznymi, ale również ze stresem w sytuacjach kryzysowych.  Bardzo ważnym elementem w tego typu spotkaniach, jest również nawiązywanie relacji ze specjalistami z pozostałych firm. Taka wymiana doświadczeń związanych z cyberbezpieczeństwem jest niezwykle cenna – powiedział Adam Piotrowski, dyrektor naczelny oddziału COPI

KGHM buduje swoją przyszłość w oparciu o e-przemysł. Wprowadzane rozwiązania obejmują robotyzację, digitalizację, zarządzanie wiedzą oraz założenia przemysłu 4.0. Ważnym elementem tych projektów jest cyberbezpieczeństwo. W ubiegłym roku miedziowa spółka zorganizowała podobny Cyberpoligon dla zespołów odpowiadających za cyberbezpieczeństwo w spółkach skarbu państwa należących do ISAC-GIG oraz z sektora energetycznego.

W wydarzeniu zorganizowanym wówczas przez KGHM wzięli udział przedstawiciele ośmiu największych spółek z sektora energetycznego i branży wydobywczej. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Aktywów Państwowych oraz Główny Instytut Górniczy – Instytut Badawczy.

Załączniki

Zespół KGHM zwycięzcą ćwiczeń CyberPoligon – „CloudWARS” .jpg 1.7 MB Zespół KGHM zwycięzcą ćwiczeń CyberPoligon – „CloudWARS”
Zespół KGHM zwycięzcą ćwiczeń CyberPoligon – „CloudWARS”