Zdany egzamin, teraz kluczowe szczepienia – KGHM osiągnął cel w czasie pandemii

czwartek, 27 maja, 2021
KGHM stanął na wysokości zadania i zapewnił bezpieczeństwo pracownikom podczas pandemii COVID-19. Tak działania firmy ocenili eksperci podczas kolejnych obrad Rady Medycznej. Jak zaznaczyli – teraz kluczowa jest realizacja programu szczepień.

Podczas posiedzenia Rady Medycznej, autorytety świata nauki i medycyny oraz przedstawiciele kadry zarządzającej KGHM przyjrzeli się aktualnej sytuacji zdrowotnej w firmie. Przeanalizowali również szereg działań podjętych przez kadrę zarządzającą, mających na celu przeprowadzenie firmy w spokojny sposób przez kryzys pandemiczny. Jak stwierdzili eksperci Spółka zdała egzamin.

– Jesteśmy w dobrej sytuacji. Znamy ryzyko, ale wiemy także, że nasze działania przynoszą efekty. I są to działania wypracowane również dzięki wskazaniom ekspertów z Rady Medycznej. Wyprzedziliśmy wszystkich powołując naszą Radę jeszcze przed pandemią – powiedział wiceprezes ds. rozwoju KGHM, Adam Bugajczuk.

KGHM dba zarówno o zdrowie i bezpieczeństwo pracowników, jak i o produkcję. Elastyczność w podejmowanych działaniach i konsekwencja zapewniły stabilność produkcji.

– Jako jedna z niewielu firm z naszej branży ani przez chwilę nie wstrzymaliśmy oraz nie ograniczaliśmy produkcji. Utrzymujemy i wzmacniany nasze działania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa pracownikom, a to przekłada się na nasze wyniki – zaznaczył wiceprezes Miedziowej Spółki i dodał, że KGHM aktywnie włączył się w program szczepień.

– KGHM jest przykładem dla innych, jak postępować i jak działać w trakcie pandemii – powiedział prof. Andrzej Horban. Główny doradca Prezesa Rady Ministrów do spraw COVID-19 zaznaczył, że obecnie kluczowa jest realizacja Narodowego Programu Szczepień. – Jeśli ludzie nie będą się szczepić przeciw COVID-19, to jesienią czeka nas kolejna fala epidemii – dodał.

Rada Medyczna KGHM Polska Miedź S.A. została powołana w 2019 roku. W jej skład wchodzą lekarze, naukowcy i przedstawiciele kadry zarządzającej KGHM. Wspiera i inicjuje wszelkie działania KGHM oraz Fundacji KGHM w zakresie szeroko zakrojonych działań lokalnych na rzecz zdrowia pracowników, mieszkańców Zagłębia Miedziowego oraz województwa dolnośląskiego.