Wspólnie dla rozwoju polskiej gospodarki – KGHM podpisał porozumienie z Polską Agencją Inwestycji i Handlu

środa, 05 października, 2022
Tworzenie warunków dla rozwoju krajowej gospodarki oraz umacnianie pozycji Polski wśród największych eksporterów na świecie – KGHM podpisał list intencyjny o współpracy z Polską Agencją Inwestycji i Handlu. Wydarzenie miało miejsce podczas PAIH Forum Biznesu na Stadionie Narodowym w Warszawie.

Strony porozumienia deklarują współdziałanie w zakresie m.in. budowania pozytywnego wizerunku polskich przedsiębiorstw jako stabilnych partnerów handlowych i inwestycyjnych.

– Będziemy wykorzystywać nasze wieloletnie międzynarodowe doświadczenie w budowaniu relacji handlowych i inwestycyjnych. Chcemy umacniać pozycję KGHM na globalnym rynku, jak również aktywizować inne firmy do ekspansji zagranicznej powiedział Jerzy Paluchniak, wiceprezes KGHM ds. aktywów zagranicznych.

List intencyjny zakłada również podejmowanie inicjatyw związanych z rozwojem sprzedaży polskich produktów i usług czy włączanie firm w międzynarodowe łańcuchy wartości – jak dystrybucja, produkcja i marketing, za pośrednictwem Grupy Kapitałowej KGHM.

Zakres współpracy pomiędzy miedziową spółką, a PAIH-em obejmuje też wsparcie merytoryczne poprzez udział przedstawicieli stron w seminariach czy konferencjach tematycznych. W planach jest również organizacja wspólnych wydarzeń w tym m.in. misji gospodarczych, misji inwestycyjnych, spotkań B2B, seminariów oraz szkoleń.

Strony zaangażują się również w promowanie polskich start-upów na arenie międzynarodowej oraz wspólnych akcji promocyjnych na rzecz przyciągania przedsiębiorców do Polski i polskiego eksportu.

KGHM zgodnie ze swoją strategią biznesową, dąży do poszerzenia bazy zasobowej i portfela produktów. Miedziowa spółka m.in. rozwija perspektywiczne projekty górnicze i poszukiwawcze. Docelowo mają one obniżyć koszty produkcji miedzi oraz zwiększyć konkurencyjność firmy, a także umocnić pozycję KGHM jako globalnego lidera multisurowcowego produkującego miedź, srebro, złoto, molibden, platynę, pallad, ren czy selen.

Misją Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu jest zwiększenie napływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych do kraju oraz zasięgu i dynamiki umiędzynarodowienia polskich przedsiębiorstw. Instytucja działa zarówno w Polsce, jak i poprzez Zagraniczne Biura Handlowe (ZBH). PAIH oferuje m.in. dostęp do kompleksowej informacji dotyczącej otoczenia gospodarczo-prawnego projektów biznesowych.