wtorek, 13 września, 2022
KGHM inauguruje II edycję Programu Profilaktyki Przeciwdziałania Depresji dla mieszkańców Zagłębia Miedziowego oraz województwa lubuskiego – miedziowa spółka wspólnie z lokalnymi samorządami planuje też kolejne projekty prozdrowotne i edukacyjne.

O potrzebach zdrowotnych i bezpieczeństwie mieszkańców regionu rozmawiali uczestnicy cyklicznego spotkania KGHM i przedstawiciele lokalnych samorządów. W siedzibie spółki w Lubinie podsumowane zostały dotychczasowe działania, ale też zapowiedziano kolejne programy. Tylko w ubiegłym roku z dofinansowanych przez KGHM programów rekomendowanych w szkołach oraz projektów w obszarze zdrowia psychicznego skorzystało ponad 25 tys. beneficjentów.

Kontynuowany będzie m.in. Program Profilaktyki i Przeciwdziałania Depresji dla mieszkańców Zagłębia Miedziowego. Zainteresowani będą mogli skorzystać z bezpłatnych wykładów tematycznych czy konsultacji ze specjalistami. Projekt prowadzony jest przez miedziową spółkę z samorządami oraz pięcioma organizacjami pozarządowymi. Koordynatorem jest stowarzyszenie Centrum Formacji Rodziny w Lubinie. Druga edycja programu będzie nastawiona na pomoc w stanach depresji czy zaburzeń lekowych. Ze wsparcia skorzystać będą mogli również uchodźcy z Ukrainy.

Program rozpocznie cały szereg działań wspieranych przez KGHM w ramach Miesiąca Zdrowia Psychicznego. W październiku zaplanowane zostały m.in. wykłady dotyczące cyberprzemocy czy diety antystresowej. Dostępnych będzie ponad 100 bezpłatnych konsultacji z psychologami m.in. w Legnicy czy Głogowie.

KGHM proponuje też lokalnym samorządom projekt „Rodzina, Rozwój, Demografia” dotyczący budowania więzi, tożsamości, edukacji czy rekreacji. Miedziowy gigant zaprasza też do Akademii NGO KGHM, czyli cyklu szkoleń o zasadach działania wolontariatu czy budowania partnerstw lokalnych.

W ramach działań edukacyjnych lokalne samorządy mogą skorzystać z przekazywanych przez KGHM do bibliotek czy szkół bezpłatnych e-prenumerat gazet. Dotychczas z takiej formy wsparcia skorzystało blisko 30 instytucji samorządowych.

KGHM zachęca też samorządy do udziału w edukacyjnych programach profilaktycznych: Archipelag Skarbów, Program Wzmacniania Rodziny, Szkoła Rodziców i Wychowawców. Dla zainteresowanych fundacji czy urzędów istnieje możliwość przekazania bezpłatnych publikacji: Dzieci w wirtualnej sieci, Poradnik rodzinnej aktywności czy też Poradnik dla Seniora.

Załączniki

Wspólnie dla mieszkańców Zagłębia Miedziowego .jpg 431.0 kB Wspólnie dla mieszkańców Zagłębia Miedziowego
Wspólnie dla mieszkańców Zagłębia Miedziowego
Wspólnie dla mieszkańców Zagłębia Miedziowego .jpg 365.5 kB Wspólnie dla mieszkańców Zagłębia Miedziowego