Siła serc i rąk wolontariuszy KGHM – wychowankowie z ośrodka w Szklarach przeprowadzili się do nowej siedziby

piątek, 01 września, 2023
ESG
20 wolontariuszy – pracowników oddziału KGHM Zakładów Wzbogacania Rud pomogło w przeprowadzce wychowanków Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Przyjaciół Dzieci w Szklarach i Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lubinie. Od października obie instytucje połączą się tworząc Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Lubinie.

W nowej siedzibie ośrodków przebywać będzie ponad 200 wychowanków. Wolontariusze miedziowej spółki od kilku lat pomagają ośrodkowi w Szklarach.

Wolontariusze KGHM pomogli m.in. w przewożeniu mebli i innych akcesoriów niezbędnych do wyposażenia ośrodka. Nie szczędzili sił, by pomóc młodym podopiecznym placówki. Pracownicy oddziału miedziowego giganta nie ukrywają, że współpraca i pomoc innym ludziom to największa przyjemność.

– Działania na rzecz lokalnej społeczności czy, jak w tym przypadku dla młodzieży, to nasza codzienność. Dla nas wolontariat to nie puste gesty, to sposób na życie – mówi jeden z uczestników akcji przeprowadzka, Jan Demczak z oddziału KGHM.

– Wolontariat to siła KGHM. Załoga miedziowej spółki jest zawsze tam, gdzie pomoc potrzebna jest najbardziej. Na ich bezinteresowne zaangażowanie mogą liczyć nie tylko pracownicy firmy, ale też mieszkańcy Zagłębia Miedziowego. Z dobrymi chęciami i otwartymi sercami potrafimy zjednoczyć się wokół szczytnego celu – dodaje Sylwia Jurgiel, rzecznik prasowy KGHM Polska Miedź S.A.

Po przeprowadzce i wyposażeniu nowej siedziby ośrodków już w październiku zamieszkają tam wychowankowie. Wolontariusze KGHM już planują z nimi kolejne działania.

Wolontariusze KGHM z oddziału ZWR bardzo aktywnie wspierają wychowanków ośrodków ze Szklar i Lubina. W kwietniu przygotowali dla nich olimpiadę integracyjną. W sumie w wydarzeniu wzięło udział blisko 200 uczniów. Rywalizowali w 10 konkurencjach, w tym w strzałach na bramkę, kręglach, rzucie oszczepem czy slalomie z piłką.

Załączniki

Wolontariat KGHM pomaga w przeprowadzce wychowanków Ośrodka Szkolno-Wychowawczego .jpeg 132.1 kB Wolontariat KGHM pomaga w przeprowadzce wychowanków Ośrodka Szkolno-Wychowawczego
Wolontariat KGHM pomaga w przeprowadzce wychowanków Ośrodka Szkolno-Wychowawczego .JPG 3.4 MB Wolontariat KGHM pomaga w przeprowadzce wychowanków Ośrodka Szkolno-Wychowawczego
Wolontariat KGHM pomaga w przeprowadzce wychowanków Ośrodka Szkolno-Wychowawczego .jpeg 226.0 kB Wolontariat KGHM pomaga w przeprowadzce wychowanków Ośrodka Szkolno-Wychowawczego