Rozstrzygnięcie konkursu na logo programu KGHM Cyfrowa Przyszłość Miedzi

środa, 31 stycznia, 2024
ESG
45 uczestników, 37 prac konkursowych – KGHM rozstrzygnął konkurs na logo programu edukacyjnego Cyfrowa Przyszłość Miedzi. Projekt prowadzi oddział miedziowej spółki, Centralny Ośrodek Przetwarzania Informacji (COPI). Uczestnikami byli uczniowie 8 szkół z Zagłębia Miedziowego i województwa lubuskiego, które są objęte patronatem KGHM.

Zwycięskie logo przygotowała Nikola Brzezowska z Zespołu Szkół im. Narodów Zjednoczonej Europy w Polkowicach. Od dziś jej praca będzie się pojawiać na wszystkich materiałach związanych z programem Cyfrowa Przyszłość Miedzi. Logo jest bardzo nowoczesne i utrzymane w kolorach prezentowanych na materiałach promocyjnych dotyczących miedziowego giganta. Projekt w oryginalny i prosty sposób łączy nazwę programu z jego założeniami.

Cyfrowa Przyszłość Miedzi - zwycięskie logo

Jury konkursu zdecydowało się również przyznać dwa wyróżnienia, które zdobyły: Gaja Krażewska z Zespołu Szkół im. Narodów Zjednoczonej Europy w Polkowicach oraz Wiktora Kwaśnik z Zespołu Szkół Elektryczno-Mechanicznych w Legnicy.

Programy edukacyjne KGHM są naszym znakiem rozpoznawczym w skali kraju. Cyfrowa Przyszłość Miedzi skierowana jest do przyszłych specjalistów w branży IT, których potrzebujemy w naszej branży wydobywczej. Kreatywność uczestników konkursu była naprawdę inspirująca i składam gratulacje wszystkim uczniom. Takie inicjatywy wzmacniają relacje z uczestnikami programu, doceniając ich zaangażowanie i kreatywność – powiedział Tomasz Zdzikot, prezes zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Tomasz Zdzikot dodał, że program Cyfrowa Przyszłość Miedzi jest niezwykle ważny, ponieważ stanowi kolejny krok w promowaniu nowoczesnych technologii w przemyśle miedziowym oraz rozwijaniu umiejętności i talentów młodych ludzi.

Jakość i kreatywność nadesłanych prac przeszły nasze najśmielsze oczekiwania. Wszystkie projekty konkursowe prezentowały wysoki poziom, co świadczy o dużym zaangażowaniu i talentach uczestników. Dlatego postanowiliśmy symbolicznie nagrodzić wszystkich uczniów, aby docenić ich wysiłek i pomysłowość – dodał Adam Bugajczuk, zastępca dyrektora naczelnego Oddziału - pełnomocnik zarządu KGHM do spraw współpracy ze szkołami.

Autorka zwycięskiego projektu, przyznała, że pierwszy pomysł na logo był inny.

Nad logo pracowałam ok. 5 tygodni, przygotowałam kilka projektów i w ostatniej chwili wpadłam na nowy pomysł. Chciałam, żeby to było coś kreatywnego, nowego i jednocześnie łatwego do umieszczenia na gadżetach i prezentacjach – powiedziała Nikola Brzezowska z Zespołu Szkół im. Narodów Zjednoczonej Europy w Polkowicach.

Wszystkie prace konkursowe były niezwykle różnorodne i innowacyjne. Za zwycięstwo autorka otrzymała nagrodę w wysokości 2 tys. zł. Wyróżnieni i pozostali uczestnicy również otrzymali upominki.

Uczestnikami konkursu na logo programu edukacyjnego KGHM Cyfrowa przyszłość Miedzi byli uczniowie szkół uczestniczących w projekcie. Poniżej lista placówek:

• Zespół Szkół nr 2 im. Jana Wyżykowskiego w Lubinie ul. Szpakowa 1, 59 - 300 Lubin,
  • Zespół Szkół Elektronicznych im. I. Domeyki w Bolesławcu ul. Heleny i Wincentego Tyrankiewiczów 2, 59-700 Bolesławiec,
  • Zespół Szkół nr 1 im. Krupińskiego w Lubinie ul. Kościuszki 9, 59 - 300 Lubin,
  • Zespół Szkół im. Narodów Zjednoczonej Europy w Polkowicach
    Skalników 6, 59-101 Polkowice,
  • I Zespół Szkół im. Stanisława Staszica we Wschowie ul. Tadeusza Kościuszki 11,
    67 – 400 Wschowa,
  • I Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Krzywoustego w Głogowie ul. Jedności Robotniczej 10, 67 - 200 Głogów,
  • Zespół Szkół Politechnicznych w Głogowie ul. Plac Jana z Głogowa 7, 67 - 200 Głogów,
  • Zespół Szkół Elektryczno-Mechanicznych w Legnicy ul. F. Skarbka 4, 59 - 220 Legnica.

Celem programu KGHM Cyfrowa Przyszłość Miedzi jest zapewnienie rozwoju uczniów szkół ponadpodstawowych w zawodach, w których kompetencje cyfrowe są niezbędne. Branża IT w ostatnim czasie jest liderem zarówno w kontekście potrzeb pracodawców, jak i pod względem atrakcyjności wynagrodzeń. Ambasadorem projektu został Petros Psyllos znany elektronik, programista i innowator. W ramach swojej działalności zajmuje się m.in. wdrażaniem nowoczesnych technologii, w tym zastosowaniami sztucznej inteligencji czy wirtualnymi asystentami.

Program „Cyfrowa przyszłość Miedzi” skierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych: techników, w których funkcjonują klasy o profilu informatycznym oraz liceów ogólnokształcących z kierunkami ścisłymi – przyszłymi potencjalnymi studentami kierunków informatycznych.

KGHM od 2018 roku realizuje również program „Kompetentni w branży górniczo – hutniczej”. W projekcie patronatem miedziowej spółki objętych jest 9 szkół z Zagłębia Miedziowego. Uczniowie mają szanse na lekcje ze specjalistami z KGHM czy stypendia za najlepsze wyniki w nauce. Założeniem projektu jest przygotowanie absolwentów szkół technicznych i branżowych do podjęcia zatrudnienia w KGHM.

Załączniki

Nikola Brzezowska - zwycięskie logo KGHM Cyfrowa Przyszłość Miedzi .jpg 3.5 MB Nikola Brzezowska - zwycięskie logo KGHM Cyfrowa Przyszłość Miedzi
Nikola Brzezowska - zwycięskie logo KGHM Cyfrowa Przyszłość Miedzi
Cyfrowa Przyszłość Miedzi - zwycięskie logo .jpg 18.6 kB Cyfrowa Przyszłość Miedzi - zwycięskie logo