Pracodawca Przyjazny Pracownikom – spółka KGHM z prestiżowym certyfikatem

piątek, 10 września, 2021
KGHM ZANAM wyróżniony statuetką symbolizującą certyfikat „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” – nagrodę nadaną przez NSZZ Solidarność wręczył zarządowi Spółki Prezydent RP Andrzej Duda.

Uzyskanie przez spółkę z Grupy KGHM certyfikatu to szczególne wyróżnienie. Tym bardziej, że w zeszłym roku laureatem nagrody został Oddział Górniczy KGHM Polkowice-Sieroszowice. Cieszę się, że nasze działania na rzecz pracowników cenią związki zawodowe. Nasze sukcesy to m.in. zasługa dobrego zarządzania i partnerskich relacji z załogą – powiedział Marcin Chludziński, Prezes Zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Bernard Cichocki, Prezes KGHM ZANAM dodał, że jednym z jego naczelnych celów, w zakresie polityki kadrowej, jest utrzymywanie partnerskich relacji na linii pracownik-pracodawca. Uzyskanie certyfikatu w okresie pandemii ma dla nas znaczenie szczególne. W tym trudnym okresie udało nam się utrzymać taką samą liczbę zatrudnionych pracowników. Do tego, dzięki dobrej sytuacji finansowej podnieśliśmy płace. W przyszłości planujemy kontynuowanie dotychczas realizowanych inicjatyw o charakterze propracowniczym – mówi Bernard Cichocki.

KGHM ZANAM to jeden z największych w Polsce producentów maszyn i urządzeń dla sektora górniczego. W spółce wytwarzany jest również sprzęt stosowany w systemach przeładunkowych, zespołach transportowych i kopalniach odkrywkowych. Firma jest również producentem odlewów skalnych i żeliwnych.

KGHM Polska Miedź S.A. zatrudnia ponad 18 tys. osób, a cała Grupa Kapitałowa ponad 34 tys. pracowników. Firma jest jednym z największych pracodawców w Polsce. Dla Zarządu miedziowego giganta priorytetem jest bezpieczeństwo i zdrowie pracowników. Spółka prowadzi też liczne programy prozdrowotne i prospołeczne.

Konkurs organizowany jest przez NSZZ „Solidarność” pod honorowym patronatem Prezydenta RP. Celem jest promowanie pracodawców, wyróżniających się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe.

Certyfikatem można się posługiwać przez okres trzech lat.

fot. Jakub Szymczuk, prezydent.pl