KGHM zalesia Dolny Śląsk

piątek, 26 czerwca, 2020
ESG
Prawie 60 tysięcy młodych drzew posadzono na zlecenie KGHM. Tysiące dębów, sosen i brzóz zazieleni teren wokół trzech miejscowości w Zagłębiu Miedziowym.

Blisko 9 hektarów gruntów wokół Obiektu Unieszkodliwiania Odpadów Wydobywczych Żelazny Most zostało zalesionych w ramach kompensacji za tereny zielone zajęte przez budowaną Kwaterę Południową.

- Działamy odpowiedzialnie. Dla dobra mieszkańców regionu: naszych pracowników, sąsiadów, partnerów biznesowych, KGHM musi się rozwijać i inwestować. Budowa Kwatery Południowej jest niezbędna dla dalszego funkcjonowania firmy. Robimy to z poszanowaniem natury, pamiętając m.in. o zalesianiu, bo to także inwestycja w naszą wspólną przyszłość. Drzewa, które teraz posadziliśmy, zostaną tu na pokolenia - tłumaczy Marcin Chludziński, Prezes Zarządu KGHM Polska Miedź.

Projekt zalesiania terenów porolnych należących do Skarbu Państwa prowadziło na zlecenie KGHM Nadleśnictwo Lubin. Objęto nimi okolice miejscowości Rudna, Stara Rudna i Pieszkowice. Do 2022 roku KGHM planuje kolejne nasadzenia na terenie Nadleśnictwa Lubin na powierzchni blisko 100 hektarów.

W sumie posadzono 57 510 sztuk roślin w tym:

• Prawie 35 tys. sosen
  • Ponad 7,5 tys. brzóz
  • Blisko 12 tys. dębów
  • 3,5 tys. olch
  • 1 tys. wiązów

Nasadzenia wokół zbiornika Żelazny Most, to nie jedyne działania Spółki na rzecz środowiska. Zalesienia objęły także Nadleśnictwa Wołów, Chocianów i Przemków. KGHM bierze także udział m.in. w projekcie tzw. „Leśnych Gospodarstw Węglowych”, opracowanym i prowadzonym przez Dyrekcję Generalną Lasów Państwowych, którego ideą jest przebudowa lasów i wprowadzanie nowych zalesień, celem ograniczenie obecności dwutlenku węgla w atmosferze, poprzez zwiększenia pochłaniania CO2 przez kompleksy leśne.

Zobacz jak KGHM prowadzi politykę ekologiczną i co jeszcze robi dla środowiska.