KGHM Zagłębie Lubin buduje stadion piłkarski i halę sportową

piątek, 11 sierpnia, 2023

Stadion piłkarski wraz z halą sportową, modernizacja i zmiana nazwy areny głównej - KGHM Zagłębie Lubin w nowy sezon wchodzi nie tylko z piłkarskimi sukcesami, ale też z ambitnymi projektami inwestycyjnymi. Kończy się pierwszy etap przebudowy historycznego dla klubu obiektu – stadionu górniczego.

Na terenie budowy zakończone zostały prace ziemne wokół stadionu, wkrótce wyburzony zostanie budynek służący przez wiele lat za szatnie drużyn młodzieżowych. Oprócz usunięcia wspomnianych budynków, z miejsca zniknęły również wały ziemne otaczające boisko, nie naruszając drzewostanu.

- Jako właściciel i sponsor KGHM Zagłębia Lubin stawiamy na rozwój bazy dla naszych sportowców, zarówno tych - którzy już dziś stanowią o sile drużyny, jak i utalentowanej młodzieży. Powodem do dumy mogą być wychowankowie klubu, którzy wzmacniają potencjał całej polskiej piłki. Nowe zaplecze treningowe, w tym stadion spełniający wymogi II ligi, hala sportowa oraz modernizacja głównej areny Zagłębia, to inwestycje, które pomogą w dalszym podnoszeniu poziomu sportowego oraz kreowaniu kolejnych pokoleń reprezentantów Polski różnych kategorii wiekowych - powiedział Tomasz Zdzikot, prezes zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Prezes KGHM Zagłębia Lubin Michał Kielan dodał, że inwestycje planowane są w dwóch etapach.

- Najpierw zostanie wybudowany stadion z w pełni zadaszoną trybuną, na którym swoje mecze rozgrywać będzie drugi zespół KGHM Zagłębia Lubin. Następnie powstanie hala, która będzie przeznaczona do użytku zarówno dla zawodników drużyny seniorskiej, jak i młodych adeptów Akademii Piłkarskiej KGHM Zagłębie – mówił Michał Kielan.

Klub zamierza do końca września wyłonić wykonawcę stadionu górniczego. W ciągu 20 miesięcy ma powstać obiekt spełniający wymogi II ligi piłkarskiej, wraz z podgrzewaną płytą. Inwestycja dotycząca nowej hali sportowej ma się rozpocząć w 2025 roku. Piłkarze będą tam mieli do dyspozycji pełnowymiarowe boisko, siłownię oraz zaplecze odnowy biologicznej. Przewidziane są również trybuny na 250 miejsc.

Kolejne plany KGHM Zagłębia Lubin to zmiana nazwy i elewacji stadionu głównego. Jeszcze w tym roku pojawi się tam iluminacja i napis „KGHM Arena”. Natomiast już we wrześniu rozpocznie się wymiana krzesełek dla kibiców. Wszystko zgodnie z barwami klubu w kolorach pomarańczowym, białym i zielonym.

Stadion Górniczy w Lubinie powstał w 1972 roku. W 2021 r. Zagłębiu udało się odkupić obiekt od skarbu państwa za 1,7 mln zł. Całkowity koszt nowej inwestycji szacowany jest na ok. 40 milionów złotych. Budowa kompleksu będzie możliwa m.in. dzięki wsparciu finansowemu w ramach „Programu Rozwoju Infrastruktury Piłkarskiej – edycja 2022”.