KGHM wspólnie z samorządami Zagłębia Miedziowego działa dla Ukrainy

wtorek, 08 marca, 2022
Koordynacja wsparcia, przekazywanie środków medycznych, wyposażenia miejsc noclegowych i materiałów pierwszej potrzeby – KGHM na bieżąco reaguje na zapotrzebowanie na pomoc zgłaszaną przez samorządy Zagłębia Miedziowego, koordynowane przez wojewodę dolnośląskiego.

Do dyspozycji wojewody dolnośląskiego jest 150 miejsc w uzdrowiskach należących do GK KGHM. Fundacja KGHM Polska Miedź finansuje też dwumiesięczny pobyt dla 250 uchodźców w ośrodkach należących m.in. do Caritasu.

Głównym narzędziem do koordynacji pomocy w Zagłębiu Miedziowym jest uruchomione przez KGHM i stowarzyszenie Centrum Formacji Rodziny w Lubinie, Centrum Pomocy dla Ukraińców. Oferowane są tam zarówno porady prawne, pomoc tłumaczy, jak i zbierane informacje o najpilniejszych potrzebach obywateli Ukrainy. Koordynujemy tam pomoc medyczną czy psychologiczną.

Potrzebujący mogą zgłaszać się po pomoc pod numerem telefonów: w języku polskim: +48 511 833 628, w języku ukraińskim: +48 791 069 613 oraz na adresy e-mail: w języku polskim pomoc.kghm@gmail.com, w języku ukraińskim pomoc.kghm.ukr@gmail.com.

Pracownicy KGHM zgłaszają chęć swojej pomocy za pośrednictwem wolontariatu pracowniczego. Wszyscy, którzy chcą zorganizować zbiórkę najpotrzebniejszych rzeczy, mogą napisać na adres: wolontariat@kghm.com. Na bieżąco będziemy informować o aktualnych potrzebach.

Centrum Pomocy dla Ukraińców będzie też udostępniać ankietę skierowaną do pracowników KGHM i wszystkich mieszkańców regionu dotyczącą możliwości zakwaterowania uchodźców w lokalach prywatnych. Na tej podstawie powstanie baza, która może być udostępniana przedstawicielom samorządów.

Na bieżąco też przekazujemy dary od pracowników KGHM i mieszkańców Zagłębia dla uchodźców z Ukrainy.

Pomoc dla Ukrainy

W ostatnich czasie KGHM zorganizował również transport medyczny do szpitali na Ukrainie. Do placówek trafiło kilka ton leków czy środków opatrunkowych dla poszkodowanych w działaniach wojennych. Pomoc finansowa na zakup najbardziej potrzebnych materiałów pochodzi ze środków Fundacji KGHM Polska Miedź. Miedziowa spółka wspiera też stowarzyszenia i fundacje działające na terenie Ukrainie, które pomagają mieszkańcom.

Pomoc dla uchodców w Polsce

Uchodźców wspiera też spółka z GK KGHM, Lubinpex. Od kilku dni na dworcu Centralnym w Warszawie wydawane są ciepłe posiłki dla przyjeżdżających osób z Ukrainy. Dziś przy obiekcie stanie namiot gastronomiczny, gdzie pomoc będzie dalej udzielana.

Nasz spółka Lubinpex wydaje posiłki dla uchodźców na Dworcu Centralnym, a wkrótce również na Zachodnim w Warszawie. Ciepły posiłek na wagę złota. Nasza pomoc potrwa tyle, ile będzie trzeba. Planujemy długofalowe wsparcie. Dziękuję pracownikom KGHM i wolontariuszom za zaangażowanie i ofiarność – powiedział Marcin Chludziński, prezes zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Dodatkowo już od kilku dni autobusy ze spółek oraz oddziałów KGHM pomagają w transporcie uchodźców z granicy polsko-ukraińskiej.