KGHM nagradzany i doceniany – miedziowy gigant zbiera pochwały za strategię rozwoju i relacje inwestorskie

środa, 17 marca, 2021
Przewidujemy, planujemy, osiągamy cele – KGHM Polska Miedź S.A. został nominowany do nagrody Gazety Giełdy i Inwestorów „Parkiet” Byki i Niedźwiedzie w kategorii Spółka Roku z indeksu WIG20. Również w marcu departament Relacji Inwestorskich KGHM zwyciężył w prestiżowym rankingu Parkietu oceniającym jakość komunikacji z inwestorami.

W uzasadnieniu nominacji podkreślony został fakt, że kurs akcji KGHM, którego prezesem jest Marcin Chludziński, wzrósł o ponad 90 proc

„Notowania były wspierane przez prące na północ kursy miedzi i srebra, ale kapituła doceniła wyniki operacyjne koncernu. Pandemia nie zakłóciła wydobycia – a z takim problemem borykały się kopalnie węgla. Lockdown nie wpłynął negatywnie na sprzedaż, która była stabilna. Uwagę zwraca poprawa w chilijskiej kopalni Sierra Gorda: w 2020 r. produkcja miedzi wzrosła o 37 proc. KGHM angażuje się również w OZE, buduje m.in. farmy fotowoltaiczne” – można przeczytać w komunikacie Parkietu. Gala wręczenia nagród Byki i Niedźwiedzie odbędzie się 24 marca.

Marcin Chludziński, Prezes KGHM podkreśla, że globalna gospodarka ciągle zmaga się z niepewnością i kryzysem związanym z pandemią koronawirusa, ale miedziowej Spółce udało się utrzymać planowaną produkcję przy zachowaniu maksymalnego poziomu bezpieczeństwa i dyscypliny kosztowej.

– Miedź jest surowcem strategicznym w neutralnej węglowo gospodarce o obiegu zamkniętym, a popyt napędza również globalny trend Zielonego Ładu, innowacje technologiczne i rozwój związany z OZE. Wszystkie te aspekty zawarliśmy w strategii firmy, która w tych niepewnych czasach zdaje egzamin – dodał Prezes KGHM.

Zainteresowanie akcjami KGHM ze strony inwestorów rośnie, a dialog z interesariuszami buduje dobrą reputację KGHM. Wyrazem tego jest nagroda dla departamentu Relacji Inwestorskich firmy.

„Inwestycja w relacje z rynkiem to nie tylko kwestia wizerunku, ale również wymierne korzyści. Spółka transparentna może liczyć na lepsze warunki od instytucji finansowych i kontrahentów. W dłuższym okresie istnieje też korelacja pomiędzy jakością IR a ceną akcji” – napisali organizatorzy rankingu.

Zespół Relacji Inwestorskich KGHM w 2020 roku m.in. kontynuował publikowanie Newslettera dla Inwestorów. Dodatkowo zaktualizowana została sekcja IR na stronie KGHM oraz przygotowane nowe materiały promocyjne dla inwestorów i mediów.