Ćwierć miliona butelek wody od KGHM na rzecz pomocy uchodźcom z Ukrainy

czwartek, 30 czerwca, 2022
Ponad 250 tys. butelek wody trafi do potrzebujących Ukraińców, którzy uciekli przed wojną na Dolny Śląsk – Fundacja KGHM i spółka z Grupy Kapitałowej miedziowego giganta, Uzdrowiska Kłodzkie, od kilku dni przekazują dary do ośrodków, w których mieszkają uchodźcy.

Butelki ze Staropolanką zostały przekazane centrum logistycznemu organizującemu pomoc pod nadzorem Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego, do magazynów Caritas Polska i lokalnych samorządów m.in. z terenów Ziemi Kłodzkiej. Organizacje te przejęły rolę operatorów i zajmą się podziałem i dostarczeniem wody do poszczególnych ośrodków.

– Obecna sytuacja gospodarcza i makroekonomiczna sprawia, że firmom, podobnie jak zwykłym Polakom, coraz trudniej jest ofiarować pomoc. Grupa Kapitałowa KGHM od przełomu lutego i marca angażuje się w pomoc Ukraińcom i nie zwalniamy tempa. Dopóki wsparcie jest potrzebne, będziemy działać wykorzystując nasze możliwości, czyli m.in. Fundację KGHM i spółki – powiedziała Lidia Marcinkowska-Bartkowiak, dyrektor naczelny ds. komunikacji w KGHM Polska Miedź S.A.

Łukasz Surażyński, prezes zarządu Uzdrowisk Kłodzkich dodaje, że „pomoc potrzebującym to zadanie równie ważne jak codzienna praca i dbanie o kondycję rodzimych biznesów. W Uzdrowiskach Kłodzkich i całej Grupie KGHM zwracamy szczególną uwagę na działania pomocowe”.

W akcji Fundację KGHM i Uzdrowiska Kłodzkie wspiera Centrum Formacji Rodziny w Lubinie. Dla zobrazowania skali przedsięwzięcia informujemy, że przekazywana woda została zapakowana do 6 tirów, które były wypełnione po brzegi.

Grupa Kapitałowa KGHM od początku działań wojennych na Ukrainie wspiera działania pomocowe dla uchodźców. Firma m.in. zapewniła bezpieczny, tymczasowy dach nad głową 250 rodzinom w ośrodkach pomocy na terenie całej Polski. Spółki z Grupy Kapitałowej udostępniały m.in. miejsca noclegowe w uzdrowiskach, dowoziły potrzebujących do wyznaczonych miejscowości czy transportowały dary ze zbiórek dla uchodźców. Spółki przekazały też setki łóżek, materacy czy innego niezbędnego sprzętu na potrzeby dolnośląskich samorządów czy organizacji pozarządowych.

W Lubinie spółka uruchomiła Centrum Pomocy dla Ukraińców. Potrzebujący otrzymują tam wsparcie prawne, psychologiczne czy pomoc związaną z zakwaterowaniem. Na Ukrainę trafił też – finansowany przez KGHM – transport leków do szpitali.

Załączniki

Woda od KGHM na rzecz pomocy uchodźcom z Ukrainy .jpg 3.0 MB Woda od KGHM na rzecz pomocy uchodźcom z Ukrainy
Woda od KGHM na rzecz pomocy uchodźcom z Ukrainy
Woda od KGHM na rzecz pomocy uchodźcom z Ukrainy .jpg 3.7 MB Woda od KGHM na rzecz pomocy uchodźcom z Ukrainy