Z Zagłębia Miedziowego do Doliny Krzemowej – konkurs dla uczniów szkół patronackich KGHM rozstrzygnięty!

środa, 20 lipca, 2022
Trzech uczniów ze szkół patronackich KGHM z Zagłębia Miedziowego pojedzie na tygodniowy staż do Doliny Krzemowej w Stanach Zjednoczonych. Właśnie rozstrzygnięty został konkurs ogłoszony przez miedziową spółkę „Kompetentny w świat”.

Na staż do Doliny Krzemowej, światowego centrum najbardziej zaawansowanych technologii, pojedzie trzech nastolatków z Zagłębia Miedziowego:

• Krystian Ranosz z Zespołu Szkół nr 1 im. B. Krupińskiego w Lubinie
  • Konrad Jasiński z Zespołu Szkół nr 1 im. B. Krupińskiego w Lubinie
  • Cezary Buczyński z Zespołu Szkół im. Jana Wyżykowskiego w Głogowie

Uczestnicy konkursu „Kompetentny w świat” przygotowali krótkie filmiki z autoprezentacją. Komisja oceniająca oprócz multimedialnego „pomysłu na siebie” brała też pod uwagę wyniki w nauce uczniów oraz aktywność podczas praktyk zawodowych realizowanych w oddziałach KGHM.

KGHM rozwija i buduje szkolnictwo branżowe w Zagłębiu Miedziowym. Programem „Kompetentni w branży górniczo-hutniczej” objętych jest 9 szkół w regionie. Miedziowy gigant oferuje praktyczną naukę zawodu oraz wiedzę dotyczącą najnowszych osiągnięć przemysłu wydobywczego, hutniczego czy metalurgicznego. Proponowane kierunki znajdują się na ministerialnej liście najbardziej potrzebnych zawodów w Polsce.

Uczniowie, zdobywający wiedzę w klasach patronackich, mogą liczyć na wsparcie KGHM. Spółka oferuje stypendia, warsztaty, praktyki i wizyty w oddziałach KGHM oraz dostęp do materiałów dydaktycznych.