Świętujemy z seniorami Dzień Babci i Dziadka - wolontariusze KGHM wspierają osoby starsze na Dolnym Śląsku

czwartek, 21 stycznia, 2021
Życzymy zdrowia i obecności bliskich – KGHM wspiera działania lokalnych organizacji i przekazuje seniorom prezenty z okazji Dnia Babci i Dziadka. Blisko 2 tys. osób starszych na Dolnym Śląsku w najbliższych dniach otrzyma upominki i życzenia od uczniów szkół z Zagłębia Miedziowego.

Dzień Babci i Dziadka to szczególny moment, by pamiętać o osobach starszych i zapewnieniu im bezpieczeństwa w czasie pandemii. Prezenty dla seniorów przekazywane są przy zachowaniu wszystkich obostrzeń sanitarnych. Wolontariusze z KGHM Polska Miedź S.A. i innych stowarzyszeń dotrą m.in. do mieszkańców Głogowa, Legnicy, Chojnowa, Kochlic, Prochowic, Gromadki, Jadwisina i Wojciechowa.

- Wiemy jak ważne jest wsparcie i okazanie życzliwości osobom starszym w trudnym czasie pandemii. Chronimy seniorów jak możemy. Z okazji Dnia Babci i Dziadka chcemy przekazać dobre słowo i gest życzliwości w postaci prezentu – powiedział Marcin Chludziński, Prezes Zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Seniorzy z Dolnego Śląska otrzymają prezenty m.in. pojemniki na leki, artykuły kosmetyczne, kalendarze oraz ręcznie wykonane kartki przez najmłodszych mieszkańców regionu. Upominki i życzenia trafią do najbardziej potrzebujących dzięki współpracy z lokalnymi stowarzyszeniami, np. „Imelda” z Chojnowa, Związek Dużych Rodzin 3Plus z Legnicy i Prochowicki Ośrodek Kultury i Sportu.

- Od lat współpracujemy z seniorami. Jesteśmy z nimi także w czasie izolacji. To, że o nich pamiętamy jest dla nas oczywiste – dodała Anna Mazurkiewicz z Głogowskiego Stowarzyszenia „Otwarte Drzwi”, które przy finansowanym wsparciu KGHM zorganizowało akcję w Głogowie.

KGHM od wielu tygodni prowadzi działania w ramach Solidarnościowego Korpusu Pomocy Seniorom. Miedziowy gigant we współpracy z organizacjami zajmującymi się osobami starszymi na bieżąco reaguje na ich potrzeby. Wolontariusze firmy przygotowują m.in. paczki z pomocą żywnościową. Miedziowa spółka przeznaczyła na pomoc już ponad 400 tys. zł. Do seniorów trafiły też pakiety ochronne: maseczki, płyny do dezynfekcji, broszury informacyjne, a także bożonarodzeniowe paczki żywieniowe.

Jeśli chcesz wziąć udział w regionalnych akcjach wolontariackich, zgłoś się: wolontariat@kghm.comPodczas wizyt u osób starszych konieczne jest zachowanie zasad DDM – zachowuj dystans, pamiętaj o dezynfekcji i noś maseczkę ochronną.

Więcej: https://zdrowie.kghm.com/kghm-seniorom/.