Rada Medyczna KGHM o potrzebach zdrowotnych i bezpieczeństwie mieszkańców Zagłębia Miedziowego

wtorek, 28 czerwca, 2022
Szczepienia, rozsądek, bezpieczeństwo – Rada Medyczna KGHM podsumowała dotychczasowe działania miedziowej spółki związane m.in. z koronawirusem. Eksperci rozmawiali również o aktualnej sytuacji zdrowotnej w kraju. Spotkanie odbyło się w formule „na żywo” w siedzibie firmy w Lubinie.

Cieszę się, że Państwa potencjał naukowy, medyczny, który posiadacie, będziemy mogli uwolnić i skupić się nie tylko na tematach związanych z COVID-19, ale również na pozostałych zagadnieniach dotyczących KGHM – powiedział Adam Bugajczuk, wiceprezes KGHM ds. rozwoju. Członkowie Rady Medycznej omówili problemy z dostępem do lekarzy i pozostałej kadry medycznej, w kontekście zmiany podejścia do koronawirusa i złagodzenia obostrzeń sanitarnych w Polsce.

Wiceprezes KGHM ds. produkcji Marek Świder, podkreślił, że „Rada Medyczna jest częścią strategii miedziowej spółki” i dodał, że „ostatnie lata związane z pandemią COVID-19, pokazały jej efektywne działania, co widać po wskaźnikach bezpieczeństwa pracy w KGHM”.

Podczas obrad jednym z tematów był również, możliwy jesienią wzrost zachorowań na COVID-19. Przewodniczący Rady, prof. Andrzej Horban rekomendował dalsze szczepienia, zwłaszcza osób starszych, które są najbardziej narażone na tę chorobę. Eksperci zgodnie przyznali, że podejście KGHM do spraw związanych z koronawirusem zdało egzamin. W spółce m.in. przeprowadzone zostały akcje szczepień wśród pracowników.

Rada Medyczna KGHM Polska Miedź S.A. została powołana w 2019 roku. W jej skład wchodzą lekarze, naukowcy i przedstawiciele kadry zarządzającej KGHM. Rada wspiera i inicjuje wszelkie działania KGHM oraz Fundacji KGHM w zakresie szeroko zakrojonych działań lokalnych na rzecz zdrowia pracowników, mieszkańców Zagłębia Miedziowego oraz województwa dolnośląskiego.