Produkcja miedzi bezpieczna dla środowiska  i opłacalna dla biznesu – założenia transformacji energetycznej KGHM podczas obrad Rady Medycznej

Produkcja miedzi bezpieczna dla środowiska i opłacalna dla biznesu – założenia transformacji energetycznej KGHM podczas obrad Rady Medycznej

czwartek, 09 marca, 2023
Podsumowanie kluczowych działań KGHM w zakresie transformacji energetycznej oraz projekty na rzecz ochrony klimatu – za nami pierwsze w tym roku posiedzenie Rady Medycznej KGHM Polska Miedź S.A. Przedsięwzięcia miedziowej spółki eksperci ocenili bardzo wysoko – najważniejsza jest poprawa bezpieczeństwa i jakości życia pracowników oraz mieszkańców Zagłębia Miedziowego.

– Działania w ramach zrównoważonego rozwoju na rzecz ludzi i środowiska to dla KGHM sprawy priorytetowe. Transformacja energetyczna otwiera drzwi do zielonej przyszłości, jest szansą dla nas i polskiej gospodarki. KGHM jako jeden ze światowych liderów produkcji miedzi i srebra, odpowiedzialnie rozwija swoją działalność. Mamy świadomość, że miedź jest kluczowym elementem transformacji – powiedział Tomasz Zdzikot, prezes zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Działania KGHM związane z podejściem do „zielonej rewolucji” zostały opisane w Polityce Klimatycznej. Miedziowa spółka prowadzi szereg projektów na rzecz redukcji emisji gazów oraz dywersyfikacji źródeł energii w spółce. Celami KGHM jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych o 30 proc. do 2030 roku oraz osiągnięcie całkowitej neutralności klimatycznej do 2050 roku. Spółka w ciągu najbliższych 7 lat będzie dążyć do zaspokojenia zapotrzebowania na energię w spółce w 50 proc. ze źródeł własnych – w tym OZE. Obecnie praca bloków parowo-gazowych KGHM pokrywa ok. 20 proc. zapotrzebowania na energię elektryczną.

KGHM dywersyfikując źródła energii elektrycznej, stawia również na energię ze słońca, wiatru i wodoru. Spółka buduje elektrownie fotowoltaiczne, ale również działa w zakresie morskiej energetyki wiatrowej. Ponadto KGHM jest zaangażowany w rozwój energii atomowej w kraju. W ubiegłym roku miedziowy gigant złożył pierwszy w Polsce wniosek o ocenę technologii małego modułowego reaktora (SMR) do Państwowej Agencji Atomistyki.

Działania KGHM na rzecz środowiska są doceniane na całym świecie. Spółka jako jedyna firma z Polski, znalazła się w rankingu Carbon Clean 200TM za 2022 rok. Polska Miedź została doceniona spośród ponad 6 tysięcy podmiotów z całego świata, które w swoich działaniach mają na celu ochronę środowiska i przeciwdziałanie zmianom klimatu.

Działania miedziowej spółki prowadzą do dalszego polepszenia warunków życia i pracy w Zagłębiu Miedziowym oraz na całym Dolnym Śląsku. Eksperci Rady Medycznej podkreślili rolę KGHM jako odpowiedzialnego pracodawcy w Polsce. Od wielu lat w spółce prowadzone są programy i projekty, których celem jest utrzymanie KGHM na pozycji lidera w zakresie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników.

Rada Medyczna KGHM Polska Miedź S.A. została powołana w 2019 roku. W jej skład wchodzą uznani lekarze i naukowcy z najważniejszych ośrodków naukowych m.in. z Warszawy, Szczecina, Łodzi czy Wrocławia. Rada wspiera i inicjuje wszelkie działania KGHM oraz Fundacji KGHM w zakresie szeroko zakrojonych działań lokalnych na rzecz zdrowia pracowników, mieszkańców Zagłębia Miedziowego oraz województwa dolnośląskiego.