Podzielą się dobrem – KGHM prowadzi dwie akcje wolontariackie w Zagłębiu Miedziowym

poniedziałek, 23 października, 2023
ESG
Zbiórka książek i artykułów dla potrzebujących zwierząt – przez cały tydzień (23-27 października) wolontariusze KGHM będą zbierać wśród załogi „dary serca” dla bibliotek, ale też dla schronisk dla bezdomnych zwierząt w Zagłębiu Miedziowym. W oddziałach miedziowej spółki stanęły specjalne kosze i kontenery na podarunki.

Książki zebrane wśród pracowników KGHM trafią do lokalnych bibliotek.

Zbierane będą wszystkie książki - zarówno te dla dorosłych, poradniki, jak i bajki dla dzieci, komiksy czy albumy. Akcja wolontariatu KGHM wesprze też księgozbiór Klubu Czytelnika miedziowej spółki.

Wolontariusze KGHM nie zapominają też o zwierzętach. Jak co roku organizowana jest akcja zbiórki darów pod hasłem, „Czworonogi szCZEKAJĄ, pomóż im przed zimną”. Sucha i mokra karma, żwirek, drapaki, koce polarne, ręczniki, pościel - to tylko niektóre produkty, które od dziś zbierane są w oddziałach KGHM.

Akcje wolontariackie to ważny element prospołecznej działalności KGHM w Zagłębiu Miedziowym. W sumie w 2022 r. udało się przeprowadzić kilkadziesiąt czy to zbiórek na rzecz potrzebujących, czy inicjatyw społecznych związanych choćby z promocją rodzicielstwa zastępczego, czy projektów promujących aktywny tryb życia.