piątek, 01 lipca, 2022
ESG
KGHM ma swoją pasiekę! – trzy ule zostały ustawione na terenie szybu LVI w Zakładach Górniczych Lubin. To efekt realizowanego z Polską Grupą Uzdrowisk projektu KGHM związanego z ochroną pszczół, w ramach którego powstał m.in. film o działaniach Grupy Kapitałowej na rzecz ochrony środowiska.

W ulach zamieszkały pszczoły kraińskie pochodzące z południa Europy. Są to pszczoły łagodne – idealne w pobliżu ludzkich zabudowań. W każdym z uli zamieszkało około 70 tys. osobników. Będzie się nimi opiekował pracownik KGHM, Konrad Bajger. W zasiedleniu nowych mieszkańców, wolontariuszowi pomagał ambasador miedziowej spółki, znany skialpinista Andrzej Bargiel. Ule zostały pomalowane przez młodych mieszkańców Zagłębia Miedziowego podczas warsztatów pszczelarskich zorganizowanych przez KGHM.

W ramach ekologicznego projektu dodatkowe pasieki powstały już przy obiektach należących do Polskiej Grupy Uzdrowisk. Przy rozlewni wody Staropolanka w Uzdrowiskach Kłodzkich żyje 10 pszczelich rodzin, natomiast przy kopalni borowiny w Uzdrowisku Połczyn Zdrój stoją 3 ule.

Celem działań jest inspirowanie pracowników Grupy Kapitałowej oraz mieszkańców Zagłębia Miedziowego do angażowania się w akcje na rzecz ochrony środowiska i klimatu. Można to robić m.in.  poprzez zakładanie pasiek, budowanie domków dla dzikich zapylaczy czy łąk kwietnych. Zapraszamy też do obejrzenia filmu o działaniach GK KGHM Miedziowe pszczoły - YouTube.

Pszczoły w przyrodzie pełnią kluczową rolę. Żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym, jednocześnie zapylając odwiedzane rośliny, które wymagają tego do rozprzestrzeniania się i rozwoju. Zapylanie przynosi korzyść w postaci jedzenia. Według Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ, 100 gatunków roślin uprawnych zapewnia około 90% żywności na całym świecie.

Ekologia jest jednym ze strategicznych kierunków rozwoju KGHM. Działania zostały zapisane w Polityce Środowiskowej i Polityce Klimatycznej. Nadrzędnym celem spółki jest osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 roku.

KGHM aktywnie działa też na rzecz zachowania, a tam, gdzie nie jest to możliwe, zrekompensowania utraconej bioróżnorodności oraz odpowiedzialnego zarządzania ziemią i lasami. Firma wspomaga m.in. zalesianie terenów, na których funkcjonuje. Tylko w ubiegłym roku w Hucie Miedzi Legnica zasadzono 29 800 drzew. Fani ornitologii znają natomiast sokoły gniazdujące na jednym z kominów Huty Miedzi Głogów.

Załączniki

Miedziowe pszczoły zamieszkały przy górniczym szybie .jpg 1.7 MB Miedziowe pszczoły zamieszkały przy górniczym szybie
Miedziowe pszczoły zamieszkały przy górniczym szybie
Miedziowe pszczoły zamieszkały przy górniczym szybie .jpg 691.3 kB Miedziowe pszczoły zamieszkały przy górniczym szybie