Konkurs dla uczniów szkół patronackich KGHM

czwartek, 23 lutego, 2023
KGHM ogłosił konkurs dla pasjonatów IT z 9 szkół Zagłębia Miedziowego, które współpracują z miedziową spółką w ramach programu „Kompetentni w branży”. Przed uczniami postawione zostało zadanie zaprojektowania dziennika praktyk online w KGHM w technologii M365. Nagrodami są: staż w oddziale KGHM, Centralnym Ośrodku Przetwarzania Informacji oraz sprzęt elektroniczny.

W konkursie może wziąć udział każdy uczeń współpracującej z KGHM szkoły, nawet jeśli nie uczy się w klasie patronackiej. Na zgłoszenie jest czas do 28 lutego. 3 marca uczestnicy otrzymają pakiety startowe i wezmą udział w wydarzeniu otwierającym konkurs. Atrakcją będzie prezentacja okularów Hololens 2, które wprowadzą uczestników w świat rozszerzonej rzeczywistości, a uczniowie będą mieli okazję wypróbowania sprzętu.

Celem konkursu jest przede wszystkim przygotowanie takiej aplikacji, która zdigitalizuje proces zarządzania praktykami uczniowskimi. Narzędzie ma ułatwić przepływ informacji i dokumentów pomiędzy szkołą, uczniem, a instruktorem praktycznej nauki zawodu.

- Uczniowie doskonale wiedzą jak uciążliwe może być wypełnianie papierowego dzienniczka i pilnowanie tzw. formalności. Jesteśmy pewni, że zaproponowane przez nich pomysły i rozwiązania z perspektywy tzw. user experience sprawią, że aplikacja spełni oczekiwania każdej ze stron - powiedział Marek Makuch, dyrektor naczelny ds. zarządzania zasobami ludzkimi w KGHM.

Zaproponowane przez uczniów rozwiązanie, KGHM planuje wdrożyć w spółce i wykorzystywać w codziennej współpracy z placówkami patronackimi.

Zwycięzcy w konkursie KGHM otrzymają płatny wakacyjny staż w Centralnym Ośrodku Przetwarzania Informacji, który dostarcza usługi IT dla wszystkich oddziałów KGHM. Wygrani mają też szanse na smartfona.

Zaprojektowanie dziennika praktyk online nie byłoby możliwe, gdyby nie współpraca KGHM z polskim oddziałem Microsoft. Firma udostępniła środowisko testowe do zmagań dla uczniów, a jej przedstawiciel będzie zasiadał w jury konkursowym.

Regulamin konkursu dostępny jest pod linkiem: