KGHM z wyjątkową ofertą dla uczniów klas patronackich - rusza płatny program stażowy

czwartek, 01 lutego, 2024
ESG

KGHM w ramach programu edukacyjnego „Kompetentni w branży” wprowadza pilotażowy program stażowy dla młodych uczestników projektu. Zgodnie z jego założeniami, uczeń, który wyróżni się na praktykach, jako absolwent klasy patronackiej, od teraz będzie mógł ubiegać się o możliwość nabywania doświadczenia zawodowego w formie płatnego stażu w miedziowej spółce.

- Takie rozwiązanie pozwoli na jeszcze lepsze poznanie specyfiki pracy w oddziałach KGHM i przy okazji, może przygotować ucznia do przejęcia obowiązków na danym stanowisku w przyszłości. To także niepowtarzalna szansa dla młodych ludzi, którzy będą mieli możliwość uczyć się zawodu pod okiem fachowców - mówi Marek Makuch, dyrektor naczelny ds. zarządzania zasobami ludzkimi w KGHM Polska Miedź S.A.

W każdym roku szkolnym w oddziałach KGHM praktykę zawodową i zajęcia praktyczne realizuje kilkuset uczniów szkół ponadpodstawowych Zagłębia Miedziowego. W ramach programu „Kompetentni w branży”, najlepsi z nich mają okazję zdobycia stypendium naukowego czy realizowania płatnej praktyki wakacyjnej. Od teraz dodatkowo, tym, którzy podczas praktyk wyróżniają się wiedzą i potencjałem proponowany będzie program stażowy. Jego wdrożenie w dalszej perspektywie ma pomóc spółce zadbać o odpowiednio wykwalifikowaną kadrę.

Program „Kompetentni w branży” funkcjonuje w KGHM od 2018 r. i skupia aktualnie 10 szkół technicznych i branżowych zlokalizowanych w sąsiedztwie oddziałów KGHM, które kształcą w zawodach istotnych z perspektywy ciągu technologicznego przemysłu miedziowego. Mowa tu więc o: górnikach i metalurgach, ale również: mechatronikach, elektrykach czy mechanikach. Miedziowy gigant dba, aby ich klasy były odpowiednio wyposażone a zdobywaniu wiedzy i umiejętności towarzyszyły także dodatkowe aktywności. Uczniowie są więc zapraszani do udziału w zawodach sportowych, wycieczkach tematycznych czy konkursach międzyszkolnych.

Pilotażowo, w pierwszym roku funkcjonowania programu, spółka planuje przyjęcie około 20 - osobowej grupy stażystów zawodowych, tak, by w kolejnych latach udoskonalać program i wystąpić do większego grona absolwentów z jak najbardziej atrakcyjną ofertą.