KGHM z umową z Grupą NKT. Sprzeda walcówkę o maksymalnej wartości  14 miliardów złotych

KGHM z umową z Grupą NKT. Sprzeda walcówkę o maksymalnej wartości 14 miliardów złotych

wtorek, 22 sierpnia, 2023
KGHM Polska Miedź S.A. podpisał kolejną długoterminową umowę sprzedaży z Grupą NKT. Polska Miedź dostarczy podmiotom NKT walcówkę miedzianą w latach 2023-2027. Wartość transakcji wynosi od 9,6 do 14,2 miliardów zł zależnie od dodatkowych opcji dotyczących ilości i okresu obowiązywania umowy.

– Kontynuacja współpracy w tak trudnym otoczeniu rynkowym to świadectwo skuteczności i potwierdzenie jakości naszych produktów. Jesteśmy wydajni i wiarygodni. Zapewniamy bezpieczeństwo dostaw metali niezbędnych dla globalnej transformacji energetycznej. Czujemy satysfakcję ze współpracy z Grupą NKT, nasza walcówka trafi do jednego z liderów europejskiego rynku przewodów i kabli, który dostarcza kluczowe rozwiązania dla europejskiej transformacji energetycznej – powiedział Tomasz Zdzikot, prezes zarządu KGHM.

Cieszymy się, że poprzez zawarcie umowy ramowej na dostawy walcówki miedzianej na najbliższe lata możemy zacieśnić wieloletnią współpracę z KGHM. Co więcej, jesteśmy w stanie pozyskiwać miedź blisko miejsca, w którym jest ona potrzebna, a to wspiera nasze wysiłki na rzecz zmniejszenia wpływu naszej działalności na środowisko – przyznał Claes Westerlind, prezes i dyrektor generalny NKT.

Odpowiedzialna produkcja

KGHM konsekwentnie umacnia status preferowanego dostawcy. Produkty i usługi miedziowej spółki spełniają najwyższe standardy rynkowe, a stabilność surowcowa, szybkość reakcji na potrzeby klienta oraz logistyka „just in time” wyróżniają firmę na europejskim rynku walcówki.

Huty miedzi KGHM produkują metale w sposób odpowiedzialny i zgodny z najwyższymi standardami. Należące do KGHM Huty Miedzi Głogów, Legnica oraz Cedynia posiadają Certyfikat Copper Mark, który jest świadectwem odpowiedzialnego działania w odniesieniu do środowiska, pracowników, społeczności lokalnych i ładu korporacyjnego. Spółka zapewnia bezpieczeństwo dostaw metali niezbędnych dla globalnej transformacji energetycznej, poprzez dostęp do pierwotnych złóż miedzi. Jednocześnie rozwija cele Gospodarki o Obiegu Zamkniętym i zwiększa możliwości wykorzystania materiałów pochodzących z recyklingu. Odpowiadając na światowe wyzwania związane ze zrównoważonym rozwojem, spółka przyjęła ambitną Politykę Klimatyczną, w której zadeklarowała osiągniecie neutralności klimatycznej do 2050 roku. KGHM opublikował wyniki analizy śladu środowiskowego i węglowego dla swoich produktów: katod, walcówki i drutu Cu-OFE. Ślad węglowy walcówki Cu na poziomie 2,3 t CO2 eq./t Cu jest istotnie niższy od średniej globalnych wskaźników.

Najwyższa jakość

Walcówka miedziana o średnicy 8 mm jest jednym z głównych produktów KGHM. Powstaje w procesie ciągłego topienia, odlewania i walcowania Contirod® głównie z wykorzystaniem katod własnych, wytwarzanych w oddziałach KGHM Polska Miedź S.A. Huta Miedzi Cedynia produkuje walcówkę w pięciu klasach jakościowych, dopasowanych do różnych potrzeb klientów. Produkt znajduje zastosowanie głównie w przemyśle kablowym, elektromaszynowym oraz elektrotechnicznym. Rynek walcówki, ze względu na swoją charakterystykę, jest mocno konkurencyjny i wymagający.

W 2022 r. produkcja walcówki i drutu w KGHM Polska Miedź S.A. osiągnęła 284,8 tys. ton, co odpowiadało za blisko 11% produkcji w Europie. Ten wynik plasuje Spółkę w czołówce europejskich producentów tych półproduktów z miedzi.

NKT Group

NKT wspiera zieloną transformację poprzez wysokiej jakości technologię kabli energetycznych i zajmuje centralne miejsce w dążeniu świata w kierunku zielonej energii. NKT projektuje, produkuje i instaluje rozwiązania w zakresie kabli energetycznych niskiego, średniego i wysokiego napięcia, umożliwiające zrównoważony przesył energii. Od 1891 roku NKT wprowadza innowacje w technologii kabli energetycznych, począwszy od najprostszych instalacji oświetleniowych do infrastruktury przesyłowej dla megawatów energii wytwarzanej obecnie przez energetykę odnawialną. NKT ma siedzibę główną w Danii i zatrudnia 4500 osób. NKT jest notowana na giełdzie Nasdaq w Kopenhadze i osiągnęła przychody w wysokości 2,1 miliarda euro w 2022 roku.

NKT – We connect a greener world - www.NKT.com.