KGHM w chilijskiej Radzie Górnictwa

wtorek, 17 czerwca, 2014

- Będziemy działać aktywnie w tym ważnym dla górnictwa w Chile stowarzyszeniu, wnosząc nasze międzynarodowe doświadczenie. Chcemy wnieść znaczący wkład w dyskusje i inicjatywy prowadzone przez Radę Górnictwa, oraz przyczynić się do rozwoju i promocji branży, która napawa nas dumą - powiedział Herbert Wirth, prezes KGHM.

- Międzynarodowe doświadczenie i wizja firmy pochodzącej z Polski oraz silny rozwój w Europie, Ameryce Północnej i Ameryce Południowej, na pewno będą wspaniale uzupełniać się z osiągnięciami innych międzynarodowych i lokalnych członków Rady Górnictwa. Współdziałając będziemy mogli wzmocnić pracę dużych firm górniczych w Chile, w kontekście konkurencyjnego i zrównoważonego rozwoju, co z kolei jest kluczem do rozwoju kraju - powiedział Joaquín Villarino, prezes Rady Górniczej.

Firmy członkowskie Rady Górnictwa stanowią razem 95% krajowej produkcji miedzi, 99% lokalnej produkcji srebra i molibdenu i 82% produkcji złota w kraju. Łącznie z KGHM, Rada Górnictwa zrzesza 18 firm członkowskich.

KGHM jest właścicielem 55% firmy Sierra Gorda Sociedad Contractual Minera, która rozwija projekt Sierra Gorda, w regionie Antofagasta. Pozostałe 45% udziałów należy do japońskiego Sumitomo Metal Mining
i Sumitomo Corporation. Projekt Sierra Gorda SCM, największa inwestycja i operacja górnicza KGHM
w Chile, jest w końcowej fazie budowy. Kopalnia będzie produkować miedź, molibden i złoto.

Departament Komunikacji i CSR

KGHM