KGHM sztandarem polskiej przedsiębiorczości

czwartek, 06 czerwca, 2013

Do Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP nominowano 12 firm w czterech kategoriach: Innowacyjność, Ład Korporacyjny i Społeczna Odpowiedzialność Biznesu, Zielona Gospodarka oraz Obecność na Rynku Globalnym. KGHM nagrodzono za wzorcowe przejęcie kanadyjskiej spółki Quadra FNX i obecność na globalnym rynku.

- Gratuluje wszystkim i wszystkim dziękuję. Firmom państwowym także – myślę o KGHM i innych firmach, to są dzisiaj sztandary polskiej przedsiębiorczości, sztandary polskiej gospodarki, które odgrywają ogromną rolę także z punktu widzenia tworzenia dobrych szans na rynkach zewnętrznych - dla wszystkich mniejszych, także dla firm rodzinnych – mówił Bronisław Komorowski, Prezydent RP podczas gali wręczenia nagród.

Nagrodę odebrał Herbert Wirth prezes KGHM Polska Miedź S.A: - To dla nas cenna i ważna nagroda, która potwierdza pozycję naszej firmy jako globalnego gracza na rynkach światowych. Dzięki naszym osiągnięciom, możemy przyczyniać się do sukcesu gospodarczego Rzeczypospolitej Polskiej.

Była to już XI edycja nagrody, której kandydaci są rekomendowani przez środowiska gospodarcze, władze regionalne i lokalne, stowarzyszenia, związki biznesowe i media. Uroczysta gala wręczania nagród odbyła się w środę 5 czerwca, w Auli Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich.