KGHM świętuje Barbórkę w 2021

piątek, 22 października, 2021
KGHM, po rocznej przerwie w organizacji imprez barbórkowych spowodowanej pandemią, wraca do widowiskowych górniczych tradycji. Już 7 listopada rozpoczyna uroczystości 35. Biegiem Barbórkowym o Lampkę Górniczą w Lubinie. Z kolei 3 grudnia zaplanowano Akademię Centralną, Pochód Lisa Majora oraz karczmę centralną i comber babski.

Górnicze tradycje są bardzo ważne dla całej społeczności Zagłębia Miedziowego. Pandemia zatrzymała na wiele miesięcy uroczystości, ale nie zatrzymała ani na moment naszej firmy. Działamy i chronimy naszych pracowników i ich rodziny. W roku 60-lecia KGHM będziemy wspólnie świętować osiągnięcia firmy, których było naprawdę sporo. Zwiększamy produkcję, planujemy odważne inwestycje i dzielimy się sukcesami z załogą – powiedział Marcin Chludziński, Prezes Zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Akademia w „Muzie”

Tradycyjna Akademia Barbórkowa odbędzie się 3 grudnia w Centrum Kultury „Muza” w Lubinie. Podczas uroczystości wyróżnieni pracownicy miedziowego giganta otrzymają odznaczenia państwowe, szpady górnicze i wyróżnienia jubileuszowe, w tym medale „Zasłużony dla KGHM Polska Miedź S.A.”.

Również 3 grudnia KGHM zaprasza mieszkańców Lubina i całego Zagłębia Miedziowego na Pochód Lisa Majora z ceremonią skoku przez skórę. Trasa zostanie poprowadzona z Centrum Kultury „Muza”, przez ulice: Armii Krajowej, Niepodległości, Mieszka I do Rynku. Tam zaplanowano główne widowisko. Pochód to tradycja górnicza, podczas której wybrany górnik otrzymuje funkcję mistrza ceremonii i m.in. wręcza szpady młodym adeptom tego zawodu.

Karczmy, combry i biesiady

W tym roku centralna barbórkowa karczma odbędzie się w hali widowiskowo-sportowej RCS, a comber babski w budynku cechowni w Zakładach Górniczych Lubin.

Każdy z oddziałów górniczych zorganizuje także uroczystości zakładowe dla pracowników.

Uroczystości barbórkowe będą kontynuowane 4 grudnia. W sobotę rano zaplanowano tradycyjne pobudki górnicze, o godz. 9:00 odbędzie się Msza Św. w intencji górników w kościele św. Maksymiliana Marii Kolbe w Lubinie. W dniu św. Barbary delegacje złożą też kwiaty przy pomniku Jana Wyżykowskiego w Lubinie.

Uroczystości bezpieczne dla uczestników

Udział w uroczystościach barbórkowych (karczmach, combrach i biesiadach) organizowanych przez KGHM będzie możliwy wyłącznie dla zaszczepionych pracowników i gości. Firma podjęła decyzję o ograniczeniach ze względu na bezpieczeństwo załogi i świętujących w sytuacji pandemicznej. Wytyczne są oparte są na rekomendacjach rządowych i medycznych (WHO).