KGHM pomaga polskim firmom zaistnieć w świecie. Ruszył Think Tank.

środa, 14 listopada, 2012

Z inicjatywy KGHM Polska Miedź S.A. ruszył Think Tank promujący ekspansję zagraniczną polskich firm. „Poland, Go Global !” to przedsięwzięcie realizowane wspólnie z ICAN Institute, wyłącznego przedstawiciela Harvard Business Publishing Corporation w Polsce. W konferencji inaugurującej Think Tank wzięło udział ponad 200 przedstawicieli polskiego biznesu.

Projekt „Poland, Go Global !” powstał z myślą o polskich firmach, które coraz częściej planują ekspansję na zagraniczne rynki. Ma on pomagać w wymianie informacji oraz promocji wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej internacjonalizacji przedsiębiorstw i innych podmiotów życia gospodarczego.
KGHM, po przejęciu kanadyjskiej spółki Quadra FNX, ma wiele cennych doświadczeń w tym zakresie. Transakcja ta, dzięki której spółka stała się globalnym graczem, była bardzo dobrze oceniona przez rynek. Podkreślali to uczestnicy konferencji inaugurującej „Poland, Go Global !”, którą zorganizowano 12 listopada w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie.

- Ta transakcja była niesłychanie skomplikowana, wymagała wielu decyzji po obu stronach, i w przedsiębiorstwach, i w administracji, ale wszystko poszło bardzo gładko. Było to zrealizowane po mistrzowsku – mówił Wiesław Rozłucki z Rotschilda.

- Z jednej strony mówimy, co możemy zrobić dla firm i w jakim zakresie, a z drugiej zapraszamy do tworzenia wspólnych grup interesów w krajach, w których KGHM zainwestował – wyjaśniał Herbert Wirth, prezes KGHM Polska Miedź S.A.- Fundamentem współpracy jest oczywiście rachunek ekonomiczny. KGHM chce od polskich firm dostać konkurencyjną ofertę współpracy polegającą na dostarczeniu produktów i usług do tych projektów, w których uczestniczy. Jednocześnie firmy będą mogły promować swoje usługi u innych odbiorców

To są przede wszystkim rynki w Chile, Kanadzie, Stanach Zjednoczonych oraz w Niemczech, czyli zarówno projekty KGHM jak i KGHM International.

Uczestnicy konferencji dyskutowali m.in. na temat potencjalnych kierunków inwestycji polskich firm, strategii ekspansji, pozycji polskich marek w świecie. Z raportu firmy doradczej PwC z maja br. wynika, że wielkość bezpośrednich inwestycji polskich za granicą od 2004 roku dynamicznie rośnie. W ubiegłym roku łączne skumulowane przepływy polskich przedsiębiorców za granicą wyniosły blisko 45 mld dolarów. Zdaniem Jacka Sochy z PwC będziemy świadkami wchodzenia kolejnych firm na zagraniczne rynki.

- Polskie firmy potrzebują nowych rynków zbytu, dla niektórych Polska staje się za mała. Po drugie, część firm polskich ma strategię stawania się firmami globalnymi, w związku z czym muszą rozpocząć ekspansję za granicą. Po trzecie, wejście z bezpośrednimi inwestycjami zagranicznymi jest bardziej opłacalne i lepsze niż eksport – podkreśla Jacek Socha.

Think Tank „Poland, Go Global !” będzie organizował m.in. konferencje naukowe i warsztaty szkoleniowe. Przygotowywane będzie także specjalne, cykliczne wydawnictwo. Uruchomiona została już strona internetowa pod adresem www.polandgoglobal.pl z informacjami na temat podejmowanych inicjatyw.

Departament Komunikacji
KGHM Polska Miedź S.A.