KGHM Polska Miedź S.A. z wyróżnieniem dla transparentnej spółki roku

poniedziałek, 20 maja, 2019

Wyróżnienia „Parkietu” zostały przyznane po raz trzeci firmom notowanym na warszawskiej giełdzie, które w sposób najbardziej otwarty prezentują opinii społecznej informacje na temat swojej działalności.

Zestawienie opracowane przez czasopismo we współpracy z Instytutem Rachunkowości i Podatków zostało oparte na wynikach badania ankietowego, w którym uczestniczyło 140 spółek notowanych na giełdzie – z WIG 20, mWIG40 oraz sWIG80. W badaniu podejmowano kwestie sprawozdawczości finansowej i raportowania, a także relacji inwestorskich i zasad ładu korporacyjnego.

Kluczowe znaczenie dla autorów rankingu miał brak kar za przygotowywanie bieżących i okresowych raportów z działalności spółek oraz poprawność przygotowywanych raportów, co wiązało się z brakiem korekt raportów rocznych i kwartalnych. Uwagę zwracano także na relacje inwestorskie, w tym regularną organizację spotkań z inwestorami, analitykami i przedstawicielami mediów. We wszystkich tych aspektach KGHM Polska Miedź S.A. mógł się pochwalić pozytywnymi wynikami. Przyznający wyróżnienia „Parkietu” zwracali też szczególną uwagę na fakt publikowania polityki dywidendowej przez spółki, a także na to, czy spółki działają według upublicznionej strategii. KGHM swoją zaktualizowaną strategię na lata 2019-2023 opublikował w grudniu zeszłego roku.

Władze spółki przyznają, że otwartość wobec partnerów i przestrzeganie właściwych procedur związanych z raportowaniem o działalności firmy, to integralna część ładu korporacyjnego KGHM.

- KGHM to jedna z największych polskich spółek i światowy lider branży. Tym samym transparentność działań jest dla nas jedną z priorytetowych wartości. Zależy nam na tym, aby działania prowadzone przez KGHM były przejrzyste tak dla naszych partnerów, inwestorów, jak i opinii społecznej. Wierzymy, że tylko w ten sposób może funkcjonować odpowiedzialna firma – podkreśla prezes KGHM Polska Miedź S.A. Marcin Chludziński.

Jak zauważają autorzy zestawienia „Parkietu” wyróżnienie w rankingu „Transparentna spółka” niesie za sobą nie tylko prestiż, ale też wymierne korzyści. Jak zaznaczają eksperci, transparentność jest jednym z czynników mających ważny wpływ na wycenę akcji i przyczynia się do umocnienia zaufania do spółek. Tym większe znaczenie ma wyróżnienie dla KGHM Polskiej Miedzi S.A.