KGHM na Forum w Krynicy

poniedziałek, 13 września, 2010
Ze względu na stale rosnącą liczbę uczestników, a w związku z tym coraz bardziej prestiżową pozycję, Forum Ekonomiczne w Krynicy coraz częściej wymieniane jest jednym tchem razem ze Światowym Forum Ekonomicznym w Davos.

Dla państw byłego bloku wschodniego przechodzących transformację, Forum stało się najważniejszym punktem spotkań. Spore zainteresowanie uczestników i dziennikarzy obecnych na Forum wzbudził zorganizowany przez KGHM panel „Klucz do chińskich drzwi – zagraniczne firmy w Państwie Środka”.

Jak przekonywał Herbert Wirth, prezes KGHM – „Chcemy się tą wiedzą i doświadczeniem dzielić z innymi partnerami, którzy chcieliby inwestować w Chinach, bo to kraj o bardzo dużym potencjale wzrostu.”

Jako najszybciej rozwijająca się gospodarka na świecie i druga po Stanach Zjednoczonych oraz jako największy globalny konsument miedzi, Chiny są dla naszej spółki kluczowym partnerem. KGHM od kilkunastu lat z powodzeniem zawiera opiewające na wysokie sumy kontrakty na dostawy miedzi. Paneliści dyskutowali o tym, jakie doświadczenia wynosi KGHM z wieloletniej współpracy z chińskimi partnerami oraz o tym, jak zagraniczne przedsiębiorstwa radzą sobie w Chinach.

Zaproszony przez KGHM Ambasador ChRL w Polsce, Sun Yuxi zachęcał inwestorów do inwestowania w Chinach:„Gospodarka chińska nadal ma się bardzo dobrze. Wartość inwestycji zagranicznych w naszym kraju nie zmniejsza się. Wręcz przeciwnie, obecnie coraz więcej inwestorów przybywa do Chin” – zapewniał.

Boom na światowym rynku surowców zawdzięczamy głównie rozwojowi Chin. Będzie on trwał tak długo, jak długo w tym kraju będzie się utrzymywał wzrost gospodarczy. „Obecnie wartość chińskiego PKB plasuje się na drugim miejscu na świecie, zaraz Stanach Zjednoczonych. Do dalszego wzrostu nasza gospodarka potrzebuje surowców: ropy, metali węgla” – przekonywał Marek Tian, prezes Fundacji Chińsko-Polskiej Wymiany Gospodarczej i Kulturalnej. Chińscy partnerzy wyrazili nadzieję, że KGHM będzie coraz bardziej obecny w Chinach, a nasze doświadczenia pomogą innym polskim przedsiębiorstwom w nawiązaniu współpracy z firmami Państwa Środka.

Departament
Public Relations