Jubileuszowy raport Forum Odpowiedzialnego Biznesu wzmocniony działaniami społecznymi KGHM Polska Miedź S.A.

poniedziałek, 30 maja, 2022
Wolontariat, szkolenia, programy zdrowotne i sportowe – w prestiżowym raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu, który prezentuje aktywność największych polskich firm w zakresie działań prospołecznych, znalazło się 10. dobrych praktyk realizowanych przez KGHM Polska Miedź S.A.

– Nasza obecność w raporcie potwierdza, że odpowiedzialny biznes to dla KGHM rzeczywistość i przyszłość, a nie nowe pole do zagospodarowania. Dzielimy się unikatowymi programami i zapraszamy do współpracy samorządy czy organizacje pozarządowe – powiedziała Lidia Marcinkowska-Bartkowiak, dyrektor naczelny ds. komunikacji w KGHM.

Publikowany corocznie przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki” to największy w Polsce przegląd inicjatyw CSR i zrównoważonego rozwoju. W jubileuszowej edycji zaprezentowane zostały projekty z ponad 280 firm.

Wśród przykładów dobrych praktyk z KGHM znalazła się m.in. kampania Mie(dź) Rodzinę. Miedziowa spółka wspólnie z samorządami Zagłębia Miedziowego promuje rodzicielstwo zastępcze. W ciągu kilku lat trwania akcji udało się znaleźć nowy dom dla 40 potrzebujących dzieci. Docenione zostały również programy wolontariatu pracowniczego jak „Pączek ze szlachetnym nadzieniem” czy „Spełniamy marzenia dzieci”.

W raporcie KGHM prezentuje też warsztaty rodzicielskie dla pracowników, programy przeciwdziałania depresji, promocji i profilaktyki zdrowia psychicznego oraz projekty sportowe w ramach „Eko-zdrowia”, w tym m.in. zajęcia z nordic walking, czy naukę pływania.

Miedziowa spółka przekazuje też pracownikom specjalne prezenty z okazji urodzenia dziecka w ramach programu „Cudowni rodzice KGHM”. Projekt spodobał się samorządom Zagłębia Miedziowego. Podobną akcję wprowadził już Głogów.

KGHM wydała również publikację „60 dobrych praktyk na 60 lat KGHM”, w której prezentuje większość swoich działań w obszarze społecznej odpowiedzialności. Dokument można bezpłatnie pobrać: https://kghm.com/sites/kghm2014/files/kghm-60-dobrych-praktyk-csr-interaktywna.pdf.

Załączniki

Raport Forum Odpowiedzialnego Biznesu wzmocniony działaniami społecznymi KGHM Polska Miedź .jpg 175.9 kB Raport Forum Odpowiedzialnego Biznesu wzmocniony działaniami społecznymi KGHM Polska Miedź