Dzień Hutnika w KGHM

wtorek, 30 kwietnia, 2024
Miedziowy gigant kultywuje tradycje świąt branżowych, a Dzień Hutnika to obok Barbórki jedno z najważniejszych świąt w spółce. Hutnicy Polskiej Miedzi świętują 4 maja, w dniu Świętego Floriana, patrona hutników i strażaków.

Tegoroczne obchody hutniczego święta rozpoczną się 4 maja o godz. 10:00 od tradycyjnego złożenia kwiatów przy pomniku Św. Floriana przed Hutą Miedzi Głogów.

DZIEŃ HUTNIKA 2024

Główne obchody Dnia Hutnika w KGHM zaplanowano na piątek 10 maja. Uroczystości rozpoczną się o godz. 9:00 przed siedzibą spółki od głośnego powitania zarządu firmy i dyrektorów naczelnych hut przez orkiestrę hutniczą z Głogowa i grupę mażoretek.

Tego samego dnia, o godzinie 13:30 podczas uroczystej akademii w Centrum Kultury Muza w Lubinie zostaną wręczone odznaczenia państwowe oraz odznaki branżowe „Zasłużony dla KGHM Polska Miedź S.A.”. Tradycyjne imprezy: karczma i comber zaplanowano w Głogowie. Uroczysta Msza Święta w intencji Hutników i ich rodzin rozpocznie się w niedzielę 19 maja o godzinie 13.00 w Katedrze w Legnicy.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Do KGHM należą huty miedzi w Głogowie, w Legnicy oraz HM Cedynia – Walcownia. W każdej z nich procesy produkcyjne opierają się na różnych technologiach. Dzięki zdolnościom produkcyjnym zlokalizowanych na Dolnym Śląsku hut – KGHM jest jednym ze światowych liderów branży metalurgicznej. Spółka jest w pierwszej dziesiątce światowych producentów miedzi i zajmuje drugie miejsce na świecie wśród producentów srebra.

Wszystkie huty KGHM zostały wyróżnione znakiem Copper Mark, prestiżową gwarancją odpowiedzialnej produkcji. Certyfikat potwierdza efektywną i zgodną z najwyższymi standardami produkcję miedzi.

Oprócz miedzi, srebra i złota w hutach KGHM produkowane są: ołów surowy, ołów rafinowany, kwas siarkowy, siarczan niklawy oraz selen.