Dzień Hutnika 2012

czwartek, 10 maja, 2012

Akademie, spotkania okolicznościowe, karczmy, combry, zawody sportowe, festyny - w sumie ponad 55 uroczystości i wydarzeń oficjalnych, jak i mniej uroczystych, towarzyszy tegorocznym obchodom Dnia Hutnika. Obok Barbórki jest to najważniejsze święto w KGHM. Na jutro zaplanowane są centralne uroczystości Dnia Hutnika 2012.

Podczas Centralnej Akademii z okazji Dnia Hutnika, która rozpocznie się o godz. 16.00 w sali im. Jana Wyżykowskiego w Biurze Zarządu KGHM, wręczone zostaną odznaczenia państwowe i wyróżnienia jubileuszowe. Nagrodzonych zostanie w sumie 72 pracowników Polskiej Miedzi. Złote Medale za Długoletnią Służbę otrzyma 18 osób, 30 jubilatów odbierze listy gratulacyjne prezesa i statuetki św. Floriana, 3 osoby otrzymają odznaki honorowe „Za zasługi dla Energetyki” oraz 21 osób „Zasłużony dla KGHM Polska Miedź S.A.”. Podczas Centralnej Akademii wręczone zostaną także dwa okolicznościowe medale z okazji 50-lecia Polskiej Miedzi, otrzyma je prof. Zbigniew Śmieszek oraz wiceminister Zdzisław Gawlik. Po uroczystej akademii nagrodzeni pracownicy wraz z zaproszonymi gośćmi udadzą się na centralną karczmę i comber babski.

W hutniczych oddziałach KGHM już od kilkunastu dni trwają obchody Dnia Hutnika. Organizowanych jest wiele sportowo-rekreacyjnych spotkań i festynów dla pracowników.

Na cześć hutników przygotowywany jest także w Legnicy specjalny koncert. Koncert odbędzie się w najbliższą sobotę 12 maja o godz. 18.00 przy ul. Najświętszej Marii Panny, poprowadzą go Agata Konarska i Dariusz Szpakowski. W programie, oprócz znanych utworów zespołu Golec UOrkiestra i zabawnych skeczy Kabaretu Młodych Panów, nie zabraknie nawiązania do historycznego wydarzenia, jakim niedługo będzie żyć cała sportowa Polska – piłkarskiego Euro 2012. Wstęp na koncert jest bezpłatny. Część miejsc siedzących będzie zarezerwowana dla osób z zaproszeniami. Dziennikarzy zainteresowanych relacjonowaniem tego wydarzenia prosimy o kontakt z Departamentem Komunikacji KGHM w celu odbioru identyfikatorów (76 7478 855).

Informacje na temat hut KGHM
KGHM Polska Miedź S.A. posiada trzy oddziały hutnicze zatrudniające prawie 3800 osób: HM Głogów (2618), HM Legnica (925) oraz HM Cedynia (240). Huty w Legnicy i Głogowie produkują łącznie ponad 570 tys. Mg miedzi katodowej oraz 1200 Mg srebra rocznie. Koncentraty miedzionośne przerabiane są w piecach szybowych (huty: Legnica i Głogów I) oraz w piecu zawiesinowym bezpośrednio do miedzi blister (Huta Miedzi Głogów II). Część miedzi (ok. 40%) w postaci katod kierowana jest do Huty Miedzi Cedynia w Orsku, gdzie przerabiane są na walcówkę miedzianą. W ubiegłym roku, po 32 latach i 7-u miesiącach działalności produkcyjnej HM Cedynia wyprodukowano 5-milionową tonę walcówki. Osiągnięto jednocześnie rekordowy roczny poziom 242 tys. Mg łącznej ilości wyprodukowanych wyrobów walcowniczych.

Departament Komunikacji
KGHM Polska Miedź S.A.