Bijemy rekordy i dzielimy się dobrem – KGHM podsumowuje zbiórki książek i artykułów dla potrzebujących zwierząt

środa, 08 listopada, 2023
ESG
Rekordowa liczba książek zebranych wśród pracowników KGHM Polska Miedź S.A. zasili biblioteki na Dolnym Śląsku oraz Klub Czytelnika miedziowej spółki. Z kolei do schronisk za pośrednictwem fundacji zajmujących się bezdomnymi zwierzętami trafią kilogramy karmy, ale też zwierzęce akcesoria, w tym tak potrzebne w sezonie jesienno-zimowym koce i kołdry. KGHM podsumował dwutygodniową akcję wolontariacką przeprowadzoną we wszystkich oddziałach spółki na terenie kraju.

Pracownicy KGHM w sposób symboliczny i dosłowny podzielili się dobrem przekazując w sumie blisko 1800 książek, w tym dzieła literatury popularnej, historycznej czy naukowej, ale też poradniki czy przewodniki oraz najbardziej popularne bajki dla dzieci i komiksy.  Akcja wolontariatu wesprze księgozbiór Klubu Czytelnika w KGHM, ale też zasili biblioteki partnerskie spółki m.in. w Legnicy, Polkowicach, Gaworzycach i Wińsku.

Załoga miedziowej spółki po raz kolejny udowodniła, że nie ma dla niej rzeczy niemożliwych. Pobiliśmy rekord z poprzedniej zbiórki książek, gdy trafiło do nas ponad 1500 publikacji. Promujemy czytelnictwo, ale też nie zapominamy o potrzebujących, którzy mogą liczyć tylko na ludzi. Przekazujemy właśnie dary dla schronisk dla bezdomnych zwierząt, dary również zebrane przez pracowników KGHM – powiedziała Sylwia Jurgiel, rzecznik prasowy KGHM Polska Miedź S.A.

Zbiórka książek i artykułów dla potrzebujących zwierząt to już tradycja w miedziowej spółce. We wszystkich oddziałach KGHM stanęły specjalne kosze i kontenery na podarunki. Pracownicy wcielają się także w role wolontariuszy i angażują się również w transport „darów serca” do 6 placówek na Dolnym Śląsku. Do schronisk przewożone są opakowania karmy, zarówno suchej jak i mokrej, koce, kołdry, klatki dla zwierząt czy inne potrzebne akcesoria.  W akcję włączyli się również pracownicy spółek Lubinpex i Zagłębie Lubin z Grupy Kapitałowej KGHM.

Warto dodać, że biblioteka Klubu Czytelnika KGHM liczy już ponad 800 książek. Pracownicy miedziowej spółki chętnie sięgają po popularne publikacje, ale w top 10 znajdują się również książki wydane przez KGHM, które były współtworzone przez załogę. Dużą liczbę pobrań mają albumy o górach oraz z przepisami wielkanocnymi. Obie książki są dostępne dla wszystkich, nie tyko dla pracowników miedziowego giganta i można je pobrać ze strony internetowej KGHM.

To nie wszystko. Księgozbiór miedziowej spółki zostanie jeszcze w tym roku uzupełniony o publikacje z autorskimi przepisami pracowników na Święta Bożego Narodzenia, którymi Rodzina Polskiej Miedzi podzieli się z innymi.

Akcje wolontariackie to ważny element prospołecznej działalności KGHM w Zagłębiu Miedziowym. W sumie w 2022 r. udało się przeprowadzić kilkadziesiąt czy to zbiórek na rzecz potrzebujących, czy inicjatyw społecznych związanych choćby z promocją rodzicielstwa zastępczego, czy projektów promujących aktywny tryb życia. Tylko w pierwszym półroczu 2023 roku odbyły się 163 akcje z udziałem 1134 wolontariuszy KGHM. Z tego 35 projektów zrealizowały spółki z GK KGHM.

Załączniki

Mapa zbiórek KGHM - Podziel się dobrem .png 487.9 kB Mapa zbiórek KGHM - Podziel się dobrem
Mapa zbiórek KGHM - Podziel się dobrem
Zbiórka KGHM Podziel się dobrem dla zwierząt (1) .png 6.5 MB Zbiórka KGHM Podziel się dobrem dla zwierząt (1)